"Slow Food" to ruch powołany do życia w 1986 roku jako międzynarodowa organizacja, który stawia sobie za cel pielęgnowanie tradycyjnych sposobów wytwarzania produktów z zachowaniem ich właściwego smaku, bez polepszaczy i konserwantów. Slow Food poprzez skuteczne kampanie promocyjne upowszechnia najbardziej wyszukane formy jedzenia i picia oraz promuje niezwykłe bogactwo smaków, jakie dają nam produkty wysokiej jakości.   czytaj więcej »

Kuchnia i restauracja Pałacu Łomnica, w których serwowane są wyjątkowe potrawy zgodne z naturalnym rytmem przyrody pełne prawdziwego smaku i aromatu produktów, z których powstały są odpowiednim miejscem, aby to właśnie tutaj promować wartości ruchu Slow Food. W związku z tym niezmiernie cieszy nas fakt, że już wkrótce w Pałacu Łomnica zostanie zainaugurowane Dolnośląskie Convivium Slow Food. Zrzeszeni w nim producenci zdrowej żywności oraz renomowani prywatni restauratorzy wspólnie pragną popularyzować tradycje regionu na forum krajowym i zagranicznym.